У Блацу је данас одржан стручни скуп-едукација на тему -Практична примена даљинских детекција беспилотним летелицама у воћарству и виноградарству за саветодавце специјалности за воћарство и виноградарство.

Скуп је почео у културном центру „Драинац“ у Блацу где је на самом почетку присутна уводна реч о Блацу дала Ана Лапчевић.

bscap0025 1

Присутнима су се обратили: Професор др Снежана Јанковић помоћник директора за науку институт за примену науке у пољопривреди, председник Општине Блаце Иван Бургић, Помоћник министра за пољопривреду, шумарство и водопривреду Александар Богићевић, Миодраг Весели из Привредне коморе Србије, Власник винарије Доја, Горан Тодић .

Скупу је присуствовао и председник Со Блаце Дејан Мијајловић.

bscap0026 1

У винограду винарије Доја у селу Доња Јошаница код Блаца, Институт за примену науке у пољопривреди у сарадњи са Министарством пољопривреде, немачком развојном банком и Асоцијацијом за беспилотну систем „Агродрон тим“ одржао је едукацију саветодаваца из Пољопривредних стручних служби о првим новим технологијама у пољопривреди.

bscap0036

Професор др Снежана Јанковић помоћник директора за науку института за примену науке у пољопривреди, у свом обраћању је истакнуто место Блаце где је рођена, где се школовала и провела најлепше дане младости.

bscap0063

bscap0068

-Хвала вам пуно што сте препознали колико је важно да савремена знања и њихова примена постану део свакодневног рада наших саветодаваца и будућих примена код пољопривредних произвођача. Циљ данашњег скупа је да наши саветодавци буду распоређени у 34 центара у Републици Србији до савремених знања и све да пренесу пољопривредним произвођачима, рекла је Професор др Снежана Јанковић помоћник директора за научни институт за примену науке у пољопривреди.

bscap0039

Председник Општине Блаце Иван Бургић у свом обраћању указао је на важност пољопривредне производње од које зависи и развој општина и развој газдинстава укључених у пољопривредну производњу.

Он је овог пута истакао податак вредне пажње, да Општина Блаце у пољопривреду уложи 17 милиона динара годишње из буџета за развој пољопривреде.

bscap0054

-Кроз разне видове субвенције покушавамо да што више помогнемо нашим пољопривредним произвођачима да набаве нову опрему.Акценат стављамо у прерађивачке погоне за шта влада велико интересовање, посебно код жене које желе да пољопривредне производе прераде у тим газдинствима у чему им дајемо максималну подршку. Имали смо доста конкурса, од 10 из топличког округа 4 су прошли из Блаца, заједно са швајцарским про доделили смо 15 пластеника за жене носиоце газдинстава, рекао је председник Општине Блаце Иван Бургић који је нагласио велико интересовање владе и за производњу пластичне масе.

bscap0060

Председник Општине Блаце Иван Бургић, указао је на значај прерађивачких капацитета јер је управо то што Блацу недостаје - како би младе у већем броју задржали у својим газдинствима.

-Надамо се да ће држава да нас изађе у сусрет и својим средствима помоћи у тој реализацији да повећамо прерађивачке капацитете како наша шљива не би била одлазила из Блаца, изразио је уверење председника Општине Блаце Иван Бургић.

bscap0037

Помоћник министра за пољопривреду, шумарство и водопривреду Александар Богићевић, похвалио је општинско руководство у Блацу као један изузетан тим људи, похваливши чињеницу да једна мала општина толико улаже у пољопривреду, најавивши да је министарство ту да помогне.

bscap0049

-На иницијатива министра Недимовића завршен је правилник за комуналну инфраструктуру где ће се у овој години обезбедити средства за поправку атарских путева. Како доћи до њиве, највећи је проблем и у наредном периоду биће објављен јавни позив за које ће локалне самоуправе моћи да аплицирају до 20 милиона, што значи да ће Блаце када аплицира моћи да уреди 30 км. атарских путева, рекао је Помоћник министра за пољопривреду, шумарство и водопривреду Александар Богићевић.

bscap0044

Миодраг Весели из Привредне коморе Србије данашњем скупу рекао је да је формиран савет за памтну пољопривреду.

bscap0041

Власник винарије Доја, Горан Тодић на својим виноградима који се простиру на површини од 36 хектара, одлучио се за примену ит технологије и дронова, указујући на значај увођења нових технологија- јер је тешко са старом технологијом бити конкурентан у свету.

bscap0042

Бојан Николић, из пољопривредних служби у Блацу, показао је значај оваквих едукација.

Програм данашњег скупа на којем су присуствовали саветодавци са југаСрбије:

bscap0050

Момир Алвировић, Агродрон тим Асоцијације за беспилотне системе, Београд

bscap0051

Третмани воћарских засада и винограда употребом беспилотних летелица, специфичности, начини рада

Момир Алвировић и Зоран Стојановић, Агродрон тим Асоцијације за беспилотне системе, Београд

Демонстрација снимања МИЦАСЕНСЕ АЛТУМ на засадима, са анализом снимака

bscap0028 1

bscap0065

  Baner generički

tabla

 baner razvoj

izbori2020

planovi urb

radna zona 1

radna zona 2

objedinjena

ozakonjenje1

sl evidencije

zastita podataka

 

pos.jpg