Латинка Стојановић добитница награде Драинац за 2014. годину

Жири за доделу награде „Драинац“ једногласно је донео одлуку да се ово високо признање Општине Блаце за 2014. годину додели Латинки Стојановић, професору српског језика и књижевности, режисеру и сценаристи Аметерског позоришта „Театар 13“ из Блаца. Општина Блаце ову награду додељује сваке године за резултате у образовању и култури. Предлог за доделу награде „Драинац“ могле су да поднесу школе, високошколске установе, установе културе, као и свако физичко или правно лице, уз свеобухватно образложење.

latinka

У одлуци жирија наводи се следеће:

Аматерско позориште у оквиру Културног центра „Драинац“ почело је са радом 2002. године. Те и наредне сезоне 2003/2004 одигране су четири представе, након чега је уследила дужа пауза.

Захваљујући Латинки Стојановић аматерска позоришна сцена је наново оживела и од премијере представе „Лајање на звезде“ новембра 2011. године до данас „Театар 13“ је одиграо укупно пет представа које је она режирала. Сем тога, 2013. и 2014. године, писала је сценарио и режирала завршне концерте  Фолклорног ансамбла „Драинац“ заједно са уметничким руководиоцем Драганом Велимировићем.

Латинка Стојановић је рођена у Блацу, где је завршила основну и средњу школу. Филолошки факултет је завршила у Београду а живи у Нишу, тачније стално на релацији Блаце-Ниш, чврсто везана за родно место чијем културном животу даје велики допринос и један сасвим особен печат.

Већ неколико генерација блачких средњошколаца и студената, са великим успехом опробало се у позоришном аматеризму, на чему може да захвали Латинки, која је свој посао увек радила са пуно љубави, знања, воље и ентузијазма, наиме професионално.

Средином децембра месеца, пред пуном салом Културног центра „Драинац“, изведен је сценско-музички програм под називом „У славу предака“ чија је тема била Велики рат 1914-1918. који је заиста маестрално осмислила Латинка Стојановић.

„Свима нама, који смо били учесници овог програма, велико је задовољство а пре свега част што смо имали прилику да са њом сарађујемо. Свака њена представа је догађај у Блацу о ком се дуго говори. Из свих ових разлога, а првенствено што њен рад обогаћује и унапређује културни живот Блаца, сматрамо да би додела награде „Драинац“ г-ђи Стојановић био прави и потпуно заслужени чин, као знак уважавања и препознавања уложеног труда, признање за досадашњи рад и подстицај за време испред нас“ – стоји у предлогу за доделу награде коју су поднели глумци аматери.

Награда „Драинац“ састоји се из плакете о додели награде коју ће председник Општине уручити добитници на посебној свечаности.

  TAKMIENJE-OPSTINA-2019.jpg

 tabla

 

izbori2020

planovi urb

radna zona 1

radna zona 2

objedinjena

ozakonjenje1

sl evidencije

zastita podataka