Уручене награде најбољим студентима, Благодарница и награда "Драинац"

У сали Скупштине Општине Блаце данас је уприличена свечаност поводом уручења годишњих награда Општине Блаце за 2014. годину – „Топлички устанак“, најбољим студентима, наградe „Драинац“ и Благодарнице Општине Блаце "Свети Сава".

nagrade3

Награде је уручио председник Општине Блаце Иван Бургић а свечаности су присуствовали и заменик председникa Мирољуб Марковић, председник Скупштине Општине Златко Димитријевић и Зоран Јозић, народни посланик.

Награда "Топлички устанак" је јавно признање које се додељује најбољим студентима Факултета и Виших школа, из Блаца, за постигнут успех у току студија. Додељује се у виду дипломе и новчаног износа у висини од по 25.000 динара за прву награду, по 15.000 динара за другу и по 10.000 динара за трећу награду. За 2014. годину награђен је 31 студент, прву награду примило је седам студената, другу тринаест и трећу једанаест.

nagrade-1

nagrade2

Награда "Драинац" је признање које се додељује за резултате у образовању и култури.    Жири за доделу награде „Драинац“ једногласно је донео одлуку да се ово високо признање Општине Блаце за 2014. годину додели Латинки Стојановић, професору српског језика и књижевности, режисеру и сценаристи Аметерског позоришта „Театар 13“ из Блаца. У одлуци жирија наводи се следеће:

Аматерско позориште у оквиру Културног центра „Драинац“ почело је са радом 2002. године. Те и наредне сезоне 2003/2004 одигране су четири представе, након чега је уследила дужа пауза. Захваљујући Латинки Стојановић аматерска позоришна сцена је наново оживела и од премијере представе „Лајање на звезде“ новембра 2011. године до данас „Театар 13“ је одиграо укупно пет представа које је она режирала. Сем тога, 2013. и 2014. године, писала је сценарио и режирала завршне концерте  Фолклорног ансамбла „Драинац“ заједно са уметничким руководиоцем Драганом Велимировићем.

nagrade4

Већ неколико генерација блачких средњошколаца и студената, са великим успехом опробало се у позоришном аматеризму, на чему може да захвали Латинки, која је свој посао увек радила са пуно љубави, знања, воље и ентузијазма, наиме професионално.

Средином децембра месеца, пред пуном салом Културног центра „Драинац“, изведен је сценско-музички програм под називом „У славу предака“ чија је тема била Велики рат 1914-1918. који је заиста маестрално осмислила Латинка Стојановић.

Награда „Драинац“ састоји се из плакете о додели награде и слике, рада академског сликара Миле Милошевић из Крагујевца.

Трећа награда је "Благодарница" Општине Блаце "Свети Сава" као признање града за изузетан допринос у неговању духовности, вере, милосрђа и истине.

За 2014. годину, Одлуком Општинског већа Општине Блаце, "Благодарница" је додељена г-ђи Вери Дујић, хранитељици из Блаца и г-ђи Љубици Мијатовић такође хранитељици, из Пребрезе.

nagrade5

Г-ђа Вера Дујић је здравствени радник у пензији. Тренутно као хранитељ брине о једном 13-огодишњем дечаку и једној 5-огодишњој девојчици. Овим племенитим радом бави се још од 1979. године, када је прихватила прво дете у својству хранитеља. Биолошки је родитељ троје деце, који су сада одрасле особе и који јој увек дају пуну подршку за њен рад. Као хранитељ до сада је прихватила деветоро деце.

Г-ђа Љубица Мијатовић хранитељством се бави од 2007. године. Мајка је троје одрасле деце а поред тога кроз њен дом прошло је још троје о којима је бринула као и о сопственој. Тренутно као хранитељица има једног дечака и једну девојчицу.

Хуманост ових жена и овај племенити вид бриге о деци без родитељског старања разлози су за доделу награде, коју чини повеља о додели „Благодарнице“ и новчана награда.

nagrade6

  TAKMIENJE-OPSTINA-2019.jpg

 tabla

lokalni izbori 2016

planovi urb

radna zona 1

radna zona 2

objedinjena

ozakonjenje1

sl evidencije