17. децембра представљање нацрта ЛАП-а за родну равноправност

У четвртак 17. децембра, са почетком у 12 часова, у просторијама ТВ Блаце (зграда КЦ Драинац) биће представљен нацрт Локалног акционог плана за остваривање родне равноправности који је, у сарадњи са општинским службама и телом за родну равноправност СО Блаце, припремила Вишња Баћановић, као ескпертска подршка Европског Прогреса.

rodna ravnopravnost

Локални акциони план (ЛАП) дефинише активности које ће општина предузети са циљем унапређења родне равноправности и побољшања положаја жена, а полазне основе за израду ЛАПа су међународни документи у области родне равноправности, Европска повеља, надлежности локалне самоуправе (на основу Закона о локалној самоуправу Републике Србије). Стратешки приступ је увођење родне перспективе у све програме и политике, а основа за дефинисање прироритета је анализа стања и развојни приоритети општине. Анализа стања је укључила прикупљање секундарних података и индикатора положаја жена и мушкараца и родне равноправности у општини Блаце и процену капацитета општине у области родне равноправности. Процена капацитета је спроведена путем Алата за процену капацитета локалних механизама за равноправност полова, у оквиру европске подршке општинама Progres, односно стручну подршку агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена – UN WOMEN, чија ће представница присуствовати округлом столу.

На округлом столу биће речи и о потребама, приоритетима и активностима у наредном периоду. Сем представника/ца општине и тела за родну равнопранвост позвана су и удружења грађана, удружења жена, представници/це институција и месних заједница, грађана и грађанки.

  TAKMIENJE-OPSTINA-2019.jpg

 tabla

 

izbori2020

planovi urb

radna zona 1

radna zona 2

objedinjena

ozakonjenje1

sl evidencije

zastita podataka