Уручене годишње награде Општине Блаце

У холу Културног центра „Драинац“ данас, на велики православни празник Дан Светог Саве, уприличена је свечаност поводом уручења годишњих награда Општине Блаце за 2015. годину, и то:      

- Топлички устанак, најбољим студентима,

- Наградe Драинац и

- Благодарнице Општине Блаце "Свети Сава".

dodela nagrada 1

dodela nagrada 2

Награда "Топлички устанак" је јавно признање које се додељује најбољим студентима Факултета и Високих школа, из Блаца, за постигнут успех у току студија.

Награда „Топлички устанак“ додељује се у виду дипломе и новчаног износа у висини од по 17.000 динара за прву награду, по 10.000 динара за другу и по 5.000 динара за трећу награду. Имена награђених студената већ су објављена на општинском сајту а дипломе је уручио Председник Општине Блаце, господин Иван Бургић.

dodela nagrada 4

dodela nagrada 3

Награда "Драинац" је признање које се додељује за резултате у образовању и култури.

Жири за доделу награде „Драинац“ једногласно је донео одлуку да се ово високо признање Општине Блаце за 2015. годину додели професору српског језика и књижевности г-дину ДРАГОЉУБУ ЗБИЉИЋУ, а на предлог Удружења за заштиту ћирилице српског језика „Ћирилица“ из Новог Сада.

Г-дин Збиљић је рођен у Сибници, где је завршио прва четири разреда основне школе. Остатак осмогодишње школе у Пребрези, а потом 1965. године Гимназију у Блацу, као један од најистакнутијих ученика њене прве генерације. 1969. године дипломирао је у Приштини на Групи за српски (тада српскохрватски) језик Филозофског факултета, који је тада био у оквиру Београдског Универзитета. Радио је у школству дуги низ година а потом на лекторским, редакторским и уредничким пословима у новинарству.

Драгољуб Збиљић живи и ради у Новом Саду, где објављује углавном радове из области савременог српског језика, писма, социолингвистике и правописа. Објавио је укупно 17 књига – 4 романа и 13 књига посвећених ћириличном писму и преко 700 чланака, огледа и расправа у стручним часописима и у периодичним и дневним листовима. У својим делима води велику битку за спас и очување ћирилице у српском народу и његовом језику.

Књига Драгољуба Збиљића „Издаја српског писма – удар на Србе и српски језик“ награђена је 2006. године Наградом Ћирилице „Мркаљ и Вук“.

Награда „Драинац“ састоји се из плакете о додели награде и слике, рада академског сликара Радослава Џамића из Врњачке Бање, а награду је уручио председник Општине Блаце г-дин Иван Бургић.

dodela nagrada 5

Трећа награда је "Благодарница" Општине Блаце "Свети Сава" као признање града за изузетан допринос у неговању духовности, вере, милосрђа и истине.

За 2015. годину, Одлуком Општинског већа Општине Блаце, а на предлог Удружења „Интермедиа“ из Блаца и Културног центра „Драинац“, "Благодарница" је постхумно додељена професору ДЕСИМИРУ ЂОРЂЕВИЋУ.

Десимир Ђорђевић рођен је 27.10.1936. године у селу Братишевац, општина Бабушница. Гимназију је завршио у Пироту, а због изузетног успеха ослобођен је полагања велике матуре. У Нишу је завршио Вишу педагошку школу, група биологија и хемија а затим у Приштини Природно-математички факултет, група биологија.

Од 1958. године радио је као проф. биологије, хемије и математике у Блацу. У новооснованој Гимназији предавао је биологију и хемију, вршио дужност помоћника директора Основне школе у Блацу, а од '78. године у Средњој школи обавља дужност директора и професора. Годинама је био председник Актива директора средњих школа нишког региона, радио је као педагошки саветник и написао више стручних и методичких радова. Аутор је неколико друштвених драма и стално присутан на важним културним догађајима као активни учесник.

Пензионисан је после 42 године радног стажа 2001. године. Као неко ко је био учесник радних акција у младости, друштвено ангажован у спортском друштву и аматерском позоришту, одлазак у пензију доживео је као ново доба у којем ће се визионарски посветити организацији и руковођењу Удружењем пензионера општине Блаце, све до своје смрти 2015. године.

Потомак печалбара, навикнут на ред и рад, заљубљеник у природу и са ретким даром да њене законе разуме и пренесе у свој вредносни систем, изграђивао се и усавршавао целог живота, преносећи свој ентузијазам и изузетну несвакидашњу енергију на све који су били део његовог окружења.

За Десимира Ђорђевића није било нерешивих проблема, па је често изазивао погрешан утисак да је оно што Деско ради једноставно и лако. То је нашег драгог професора коштало заслужених признања и сатисфакције коју је својим резултатима заслуживао. Много ће времена проћи да се појави неко ко ће надоместити празнину насталу смрћу Деска Ђорђевића, ако је то уопште могуће.

Попут мисионара он је проповедао морално здравље, праве вредности, истинољубље и поштење које је уградио у срца оних који су умели да та добра приме. Зато остаје један од најзначајнијих људи који су својим постојањем оплеменили друштвени и културни живот Блаца и зато је све наведено разлог за доделу награде, коју чини повеља о додели „Благодарнице“ и слика, рад сликарке Симић Милене из Блаца.

Награду је примила супруга пок. професора, г-ђа Станица Ђорђевић а уручио народни посланик Зоран Јозић.

 

На свечаности је обављено и потписивање уговора са студентима који су добитници новчане помоћи – стипендија Општине Блаце.

dodela nagrada 6

  TAKMIENJE-OPSTINA-2019.jpg

 tabla

 

izbori2020

planovi urb

radna zona 1

radna zona 2

objedinjena

ozakonjenje1

sl evidencije

zastita podataka