О здравству на седници Савета Топличког округа

Данас је у Блацу одржана седница Савета Топличког управног округа, на којој су теме биле анализа рада здравствених установа у Топлици и сарадња локалних самоуправа са Републичким инспекцијским службама.

Седницом је председавао начелник Топличког управног округа др Небојша Вукадиновић, а присуствовали су и председници општина Блаце и Прокупље Иван Бургић и Мирољуб Пауновић, директор Опште болнице “Др Алекса Савић” у Прокупљу др Сњежана Арсић и директор блачког Дома здравља др Радољуб Дуњић.

zdravstvo

Говорећи о примарној здравственој заштити, Вукадиновић је нагласио да домови здравља у Прокупљу, Куршумлији и Блацу раде без већих потешкоћа, док је стање у Дому здравља у Житорађи најтеже. „Наслеђени проблеми из претходног периода, недостатак стручног кадра и тешка финансијска ситуација знатно утичу на рад Дома здравља у Житорађи. Да би се унапредио рад домова здравља неопходно је обновити медицинску опрему, покренути рад теренских амбуланти и вршити сталну едукацију медицинског кадра“ - рекао је Вукадиновић и додао да је у реализацијих ових послова неопходна и помоћ локалних самоуправа.

Према његовим речима, Апотека у Прокупљу је прошле године својим свакодневним радом сврстана међу пет најбољих у Србији. Директорка Опште болнице “Др Алекса Савић” Сњежана Арсић говорила је о раду онколошких комисија, које су почеле са радом у Прокупљу од прошлог месеца. Она је напоменула да се у прокупачкој онколошкој амбуланти годишње пријави око 200 новорегистрованих онколошких пацијената и да се приближно исти број директно лечи у Нишу.

Председник Општине Прокупље Мирољуб Пауновић је нагласио да локалне самоуправе треба да изнађу могућност да се помогне најтежим болесницима. „Сматрам да је интерес свих топличких општина да онколошке комисије наставе рад у Прокупљу. То је у интересу наших пацијената који болују од најтежих болести. Радом ових комисија смањили бисмо трошкове лечења пацијената и омогућили лакши и бржи долазак до лекара“ - изјавио је Пауновић и додао да ће се максимално заложити и инсистирати за наставак рада ових комисија у Прокупљу.

И председник Општине Блаце сматра да је наопходно ради пацијената да онколошке комисије наставе да раде у Прокупљу. На седници је договорено да се у најкраћем року организује састанак са председницима свих општина Топличког управног округа око начина финансирања онколошких комисија.

Учесници састанка обишли су и трикотажу “ Ivko Woman”, фирму која запошљава 130 радника. Ова фирма породице Ивковић бави се производњом женских одевних предмета намењених тржишту Америке, Канаде, Аустралије и Европе.

  TAKMIENJE-OPSTINA-2019.jpg

 tabla

 

izbori2020

planovi urb

radna zona 1

radna zona 2

objedinjena

ozakonjenje1

sl evidencije

zastita podataka