Светски дан Рома биће обележен и у Блацу

У четвртак 7. априла, у Културном центру “Драинац” биће обележен Светски дан Рома. У организацији Удружења Рома „Блаце“ наступиће „Црне мамбе“, некадашњи оркестар Шабана Бајрамовића, светски познатог извођача ромске музике. „Оркестар, чији концерти су прави спектакли за публику, у Блацу наступа од 18 часова“ – саопштио је председник Удружења Рома „Блаце“ Зоран Ристић – Фес и том приликом позвао грађане да присуствују овој прослави. Поред Блачана очекује се долазак и гостију из Александровца, Бруса, Куршумлије и Житорађе.

„Улаз на прославу Светског дана Рома је слободан, а поред музичког дела, биће и низ културних дешавања тога дана. Присутни ће имати прилику да погледају и изложбу академске сликарке Ене Поповић из Блаца“, додаје Ристић. Оркестар “Црне мамбе” из Ниша је прави синоним за добру забаву. „Заразни звуци трубе, у фузији са џез и блуз ритмовима, ће све слушаоце дићи на ноге и учинити сваки наступ незаборавним. Увек спремни да публици приреде прави спектакл, чланови бенда ће сваку свирку додатно оплеменити својом музиком и хитовима који превазилазе временске оквире“ – најбољи је опис „Црних мамби“.

Иначе, Светски дан Рома обележава се сваке године 8. априла и установљен је са циљем да се укаже на тежак положај ромске националне мањине и да се државе подстакну да обрате посебну пажњу унапређењу њиховог положаја. Тај дан се обележава у част првог Светског конгеса Рома, који је одржан 8. априла 1971. у Лондону. Тада је за ромску химну проглашена песма "Ђелем, ђелем", а установљена је и ромска застава са точком као централним симболом.

dan roma slika

Светски дан Рома биће обележен и у Блацу

  TAKMIENJE-OPSTINA-2019.jpg

 tabla

 

izbori2020

planovi urb

radna zona 1

radna zona 2

objedinjena

ozakonjenje1

sl evidencije

zastita podataka