Партнерство са цивилним сектором за већу транспарентност локалне самоуправе

Удружење Интермедиа из Блаца почиње реализацију пројекта „Јачање локалне транспарентности унапређењем доступности информацијама од јавног значаја“, који за циљ има јачање информисаности грађана о јавним финансијама (буџет, јавне набавке, државна помоћ), веће учешће јавности у доношењу важних одлука и информисање грађана о правима на слободан приступ информацијама од јавног значаја.

ilustracija

Пројекат Удружења Интермедиа настао је као одговор на резултате истраживања и анализу информатора о раду локалних самоуправа у Србији, према којима информатор о раду Општине Блаце не задовољава већину критеријума, у смислу његове форме и садржине прописане законом.

"Кроз активности планиране пројектом, сигурни смо да ћемо успети да побољшамо сарадњу са локалном самоуправом, од које очекујемо већу транспарентност у раду и доношењу одлука од јавног значаја, унапређење услуга намењених грађанима и јачање механизама који омогућују већи ниво јавности и одговорности у раду органа Општине Блаце",рекао је Владимир Митровић, аутор пројекта.

"Предуслов за стварање оваквог амбијента је информисана јавност, активно укључивање грађана и њихово учешће у доношењу одлука. Део одговорности у овом процесу носе и организације цивилног друштва, које могу и морају бити значајан фактор који утиче на рад општинских институција. Заинтересовано за локалне политике и познајући начине на које се може утицати на органе власти, Удружење Интермедиа кроз овај пројекат покушаће да начини помак, схватајући то као партнерски однос и заједнички интерес, са циљем да Општина Блаце постане једна од транспарентнијих локалних самоуправа у Србији", рекао је Митровић.

Према његовим речима, први циљ је да се ниво попуњености информатора о раду Општине Блаце подигне са садашњих 30 одсто обавезних информација на много већи ниво, како би се до краја пројекта сви заинтересовани могли информисати из овог документа о раду локалне власти, без подошења захтева лицу за информације од јавног значаја из локалне самоуправе.

Пројекат се реализује у оквиру Програма “Јачање локалне транспарентности” који спроводиБеоградска отворена школа у партнерству са Топличким центром за демократију и људска права, финансијски подржава Делегација Европске уније у Србији а суфинансира Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом.

  TAKMIENJE-OPSTINA-2019.jpg

 tabla

 

izbori2020

planovi urb

radna zona 1

radna zona 2

objedinjena

ozakonjenje1

sl evidencije

zastita podataka