Усвојен буџет за 2017. годину. Рестриктиван али ипак развојни

На 8. седници Скупштине општине Блаце, одржаној у петак 16. децембра, присутни одборници владајуће већине, усвојили су буџет Општине Блаце за 2017. годину, којим је предвиђено да у наредној календарској години у општинској каси буде укупно 364.132.533,00 динара. Након паузе од пола сата након завршетка седнице, одржана је нова 9. седница СО-е Блаце, на којој су изабрани директори Туристичке организације и Народне библиотеке „Рака Драинац“.

Председник општине Зоран Јозић је у име предлагача објаснио да је буџет за 2017. годину нешто већи од прошлогодишњег али да је ипак развојни, и да су челници локалне самоуправе који су одлучивали о расподели новца одлучили да највише пара упуте у развојне пројекте и инфраструктуру. Он је нагласио да ће бити новца у свим областима и за све категорије становништва.

За програме омладине и спорта биће утрошено 42.635.939,00 динара, од чега за подршку спортским клубовима 11,5 милиона, док је остатак предвиђен за одржавање спортске инфраструктуре и базена. За локални економски развој предвиђено је 3,5 милиона динара, за развој пољопривреде 20, за комуналне делатности 21.780.000,00 , за развој туризма 11.733.501,00 динара.

Опозиција је, с друге стране, предложени буџет оценила као рестриктиван једино према пољоприведницима, док је, како кажу, према јавним предузећима и установама он веома издашан, посебно када су у питању административни трошкови.

Председник Јозић, оценио је да опозиција није довољно времена посветила тумачењу предлога одлуке о буџету и да би он волео када би опозиција имала конструктивне предлоге а не да само критикује без основа. Он је додао да је ребалансом овогодишњег буџета повећана позивија за пољопривредне субвенције за 4 милиона, како би сви наши пољопривредници који су уредно поднели захтеве добили субвенције, и да оно што је умањено у новом буџету, након прихода који су извесни, биће повећања и за пољопривреднике. 

budzet

Расправа око ове тачке дневног реда није пуно трајала, те су одборници већине изгласали буџет за предстојећу 2017. годину.

Одборници општинског парламента су изгласали и одлуку о оснивању Туристичке организације и оснивању Буџетског фонда за подстицање развоја пољопривреде општине Блаце али и одлуку о усвајању Локалног акционог плана запошљавања општине Блаце за 2017. годину.

На дневном реду су се нашли и предлози одлуке о Месној самоуправи и Општинској управи, о држању домаћих животиња на територији општине Блаце, али и многе друге одлуке од важности за локалну самоуправу и грађане.

 За директора Народне библиотеке „Рака Драинац“ изабрана је Славица Павличевић, учитљица О.Ш „Стојан Новаковић“, док је за в.д директора Туристичке организације изабрана Ана Антић, актуелна општинска већница за социјална питања. Такође, гласало се о продужетку мандата в.д директорки Културног центра Марији Ћурчић. Све одлуке су усвајане двотрећинском већином а обе седнице су укупно имале 32 тачке дневног реда.

Председник Скупштине општине Блаце Златко Димитријевић, закључио је заседање 9. Седнице у 20,30 сати пожелевши присутним одборницима и грађанима срећне и успешне предстојеће новогодишње и божићне празнике.

  

  TAKMIENJE-OPSTINA-2019.jpg

 tabla

 

izbori2020

planovi urb

radna zona 1

radna zona 2

objedinjena

ozakonjenje1

sl evidencije

zastita podataka