Сертификат и 200.000 еура општини Блаце за побољшање водоснабдевања

На Сајму ЕУ пројеката „ЕУ и Србија на делу“ у Пироту општини Блаце је додељен сертификат за спровођење пројекта „Побољшање водоснабдевања у општини Блаце“. Додели сертификата у Пироту присуствовао је Иван Бургић, заменик председника Општине Блаце.

"Захваљујући Европском Прогресу спроводимо пројекат вредности од скоро 200.000 еура за реконструкцију и изградњу водоводне мреже у Блацу, што је највећа инвестиција када је ова област у питању, и то још од 70-тих година-изјавио је Иван Бургић, заменик  председника општине."

euvodovod1

Вршилац дужности шефа Делегације ЕУ у Србији, Оскар Бенедикт и вршитељка дужности директора Канцеларије за европске интеграције Владе Републике Србије Ксенија Миленковић отворили су у Пироту Сајам ЕУ пројеката „ЕУ и Србија на делу“ на ком је представљен део досадашње подршке Европске уније југоисточној Србији.

„Пирот је одличан пример успешног коришћења помоћи Европске уније. То је једна од најуспешних општина у привлачењу средстава из ЕУ фондова и реализацији ЕУ пројеката“, истакао је Оскар Бенедикт, вршилац дужности шефа Делегације ЕУ у Србији, отварајући Сајам. Он је подсетио да је за последњих 15 година ЕУ дала више од три милијарде евра бесповратних средстава за програме и пројекте који су подстакли развој и конкретне реформе али и донели корист становништву, те да ће препознајући потенцијал овог дела земље, наставити да пружа подршку.

euvodovod

Ксенија Миленковић, вршитељка дужности директора Канцеларије за европске интеграције, истакла је да се у Србији веома успешно спроводе пројекти и користе европска средства.

„Поред прекограничне сарадње обезбеђена је и вишемилионска подршка кроз програм Европски ПРОГРЕС, намењена унапређењу инфраструктуре на југу Србије, пре свега за болнице, школе, вртиће, пословне зоне. Данас смо на Сајму ЕУ пројеката представили и 14 нових локалних инфратруктурних пројеката који су уговорени кроз Национални програм ИПА 2013, први који се спроводи у децентрализованом управљању ЕУ средствима“, рекла је она.

Ови пројекти, вредни 3,2 милиона евра, ће имати директан позитиван утицај на животе људи у 14 општина укључених у реализацију Европског ПРОГРЕСа, Бабушници, Блацу, Бујановцу, Лесковцу, Мерошини, Новој Вароши, Новом Пазару, Прибоју, Пријепољу, Сјеници, Сурдулици, Сврљигу, Трговишту и Врању, јер инфраструктура представља предуслов за друштевни и економски развој. Кроз пројекте ће се побољшати системи водоснабдевања, канализациони системи, унапредиће се енергетска ефикасност, као и услови рада у вртићима. Они ће такође допринети побољшању укупног пословног окружења неопходног за економски развој и, на тај начин до бољег животног стандарда становништва.

euvodovod2

Европска унија је уложила знатна средства у помоћ поплављеним подручјима и ова подршка ће се наставити у наредној фази и у којој ће се радити на превенцији од поплава, чуло се на Сајму, на штанду на којем је представљена досадашња подршка поплављеним општинама и будући планови.

Током Сајма организоване су тематске трибине на којима је било речи о конкретним користима које грађани могу остварити учешћем Србије у различитим ЕУ програмима, те је тако представницима и представницама локалних самоуправа представљен концепт новог ЕУ програма подршке ЕУ локалном развоју ЕУ ПРО чија ће реализација почети наредне године.

Посетиоци Сајма имали су прилику да виде и изложбу „ЕУ за Србију“ коју чини избор фотографија које представљају успешне примере сарадње Србије и ЕУ у разним областима.

  TAKMIENJE-OPSTINA-2019.jpg

 tabla

lokalni izbori 2016

planovi urb

radna zona 1

radna zona 2

objedinjena

ozakonjenje1

sl evidencije

zastita podataka