Интервју са председником општине након протекле прве годишњице мандата: Урадили смо пуно. Можемо још више ако будемо сложни

        1. Како оцењујете по успешности у раду, Ваш једногодишњи мандат?

-     На функцију председника општине изабран сам од стране већине броја одборника и одборница у СО-е Блаце у мају 2016. године као носилац локалне изборне листе „Александар Вучић – Србија побеђује“ . Међутим,  преузимање локалне власти десило се још јула 2014. године, понајвише због стагнације развоја у круцијалним областима по животни стандард грађана у Блацу. Ја сам у то време био народни посланик али сам својим деловањем помагао развој општине на сваки начин. Доласком на функцију председника директно сам преузео одређене активности да ствари у Блацу променим на боље. Посебно сам поносан на завршетак изградње комплекса отворених базена у Блацу, модернизацију локалне администрације као и на унапређење положаја наших пољопривредника.  Повећали смо буџет за пољопривреду на 27 милиона динара што износи око 8 % целокупног буџета општине. Заслуге за такав амбијент иду и мом претходнику Ивану Бургићу који се сада налази на функцији заменика председника општине Блаце.

2. Општи је утисак да сте постигли успешне резултате, иако, уз доста турбуленција. Шта је то што што би сте са посебним импресијама истакли?

 

-     Задовољан сам урађеним али ипак мислим да као локална власт можемо више. Давно смо прошли период  уходавања па верујем да ће праву експанзију развоја општина Блаце и сви њени грађани осетити у наредних годину или две. За сада смо направили добру платформу, повећали смо транспарентност у раду локалне самоуправе, организовали јавне конкурсе за суфнинансирање пројеката Удружења грађана, обезбедили механизам за спровођење социјалне услуге „помоћ у кући“ за скоро 300 угрожених становника наше општине. Циљ је да кроз врхунски квалитет услуга максимално ефикасно испуњавамо потребе и очекивања свих становника наше локалне заједнице и свих оних који су упућени на општину Блаце, а да при томе испуњавамо законске и друге захтеве свих заинтересованих страна.  Тачно је, доста смо урадили и на унапређењу комуналне и путне инфраструктуре, започели реконструкцију јавног водовода, те подигли ниво организације манифестације Дани шљиве. Све ово пратили су невиђени притисци појединаца који нису желели добро Блацу него су покушавали да ратују са легално и легитимно изабраним представницима власти. Уз помоћ оних који су нас и довели на власт (народа) успели смо да се одупремо притисцима и да наставимо са реализацијом инвестиција којих сваког дана има све више. Урадили смо пуно али можемо још више ако будемо сложни.  Турбуленције постоје у свим сферима друштва. Не гледам на турбуленције као проблем већ се трудим да са својим тимом решавам проблеме грађана. Увек имате две категорије људи, онима којима се свиђа оно што радите и оне којима се не свиђа. Трудим се да мојим радом буде задовољна већина. На изборима се  најјасније види да ли је председник радио у интересу грађана.

3. Стечен је утисак да сте примат дали инфраструктурним пројектима. Изграђено је доста путева и сада се до многих села           стиже асфалтним саобраћајницама?

-         Решавање питања многих инфраструктурних пројеката било је на чекању. Када смо преузели власт приступили смо утврђивању приоритета па смо кренули да обезбеђујемо средства за капиталне инвестиције.  За три године реализовали смо преко 20 инвестиција у које је уложено скоро 200 милиона динара. Изградња комплекса отворених базена је највећи подухват као и започета реконструкција водоводне мреже у Блацу. Унапређењем инфраструктуре помажемо свим грађанима. Урадили смо и 100 км локалних путева а многе саобраћајнице смо асфалтирали. Имамо велике планове на реализацији капиталних инвестиција у наредном периоду па ћемо улагати и у следећој години. Ове године, два пројекта нам је суфинансирало Министарство привреде а један нам суфинансира Министарство финансија што значи да ипак имамо подршку државе иако многи мисле да је немамо. На реду је историјски пројекат-изградња фабрике за пречишћавање отпадних вода, чија је реализација планирана 2018 године.

4. Како успевате да обезбедите средства за инвестције, обзиром на свакодневну беспарицу која прати све у земљи па и буџет општине Блаце?

-       Средства се увек обезбеде када постоји добар тим који жели да помогне развој наше општине. Пишемо пројекте, пролазимо пројекте, радимо и градимо. Нема посебног рецепта. Када нема донација са стране, уштедимо па реализујемо из сопствених средстава. Добро планирање буџета је пола обављеног посла. Лако је са много урадити много али са нашим буџетом који је рестриктиван по многим питањима, ипак смо направили значајне резултате.

5. У Блацу послују велики привредни субјекти, који су понос, и врло важан фактор развоја општине Блаце а која је још увек недовољно развијена. Да ли општина помаже њихов развој?

-       Не желим да се китим туђим перјем. Наши привредници су постали гиганти захваљујући свом односу према послу којим се баве. Ми смо ту да их промовишемо, да пружамо пореске олакшице, да створимо амбијент у којем ће се и они развијати. Мало је општина у Европи које имају такве гиганте као што ми имамо Млекару „Лазар“, дестилерију „МиМи“, млин Тимотијевић, млин Савић, О.Д. ''МИА'' , МП „Ћуре“, винарију „Доја“ и тд...

6. У Блацу је смањена стопа незапослености. Вашим доласком, пуно младих је добило своју шансу за посао. Како се носите са проблемом незапослености?

-        Највећи проблем у Блацу није ништа другачији од националног, европског или светског проблема. То је свакако незапосленост. Ми се свакодневно боримо у овој области а посебно се залажемо за запошљавање младих. Желимо да спречимо миграције младих у развијеније средине па доста улажемо у модернизацију услова живота у селима која су доста ослабила. Кроз разне субвенције и стране помоћи преко локалног буџета и подршке Фондације „Ана и Владе Дивац“ помогли смо преко 500 пољопривредника да започну или одрже своје послове у пољопривреди.  Кроз Локални план запошљавања обезбедили смо могућност да преко 40 младих похађају стручну праксу у јавним установама како би се оспособили за тржиште рада. Такође, преко 100 особа је посредтсвом сарадње са НСЗ учестововало на јавним радовима на комуналном уређењу територије целе општине. Преговарамо и о новим инвестицијама, запошљавање грађана је свакако приоритет општинске власти и у 2018. години.  

7. Општина Блаце је позната као пољопривредни крај. Ова година је била веома сурова и нанела је огромне штете пољопривредницима. Како планирате да им помогнете ?

-       Перспектива општине Блаце је свакако у пољопривреди, тј воћарству. Скоро 6 хиљада хектара покривено је засадом шљиве а претпрошле године помогли смо грађане да добију преко 120 хиљада садног материјала. Улагање у развој воћарства се наставља и у 2017. али нас је задесила катастрофална пољопривредна сезона, праћена многим недаћама. Елементарне непогоде уништиле су скоро  све пољопривредне капацитете које смо очекивали. Међутим, морамо даље. Општина ће свима изаћи у сусрет и у току су субвенције за пољопривреду које између осталог имају циљ да санирају последице непогода које су погодиле нашу пољопривреду. У последњих неколико година знатно је порастао број предузетника који се баве прерадом воћа те будућност Блаца видим у овој области. Док год будем на функцији председника општине, трудићу се и радити да увећавамо субвенције за пољопривреднике. Ако погледате општински буџет сада и пре 4 године, видећете огроман бољитак за грађане који се баве пољопривредом.

8. Настављена је традиција организовања манифестације „Дани шљиве“ иако је је род шљиве десеткован?

-     Дани шљиве се организују већ 15 година заредом. Свака година је успешна на свој начин. Ове године нисмо имали пуно мотива за славље јер је пољопривредна година скоро уништена али традицију нисмо могли да угасимо. Обележили смо мало скромније и општина и наши грађани али смо успели да сачувамо идентитет и епитет града шљиве и младих и поред чињенице да млади одлазе а да шљива скоро да није било. Ништа није лако али боримо се свим снагама да Блаце буде место по мери сваког становника.

 

Питања припремила:  Информативна служба општине Блаце 

         Одговори: Зоран Јозић, Председник општине Блаце

 

 dani sljive 2017 baner

lokalni izbori 2016

planovi urb

radna zona 1

radna zona 2

objedinjena

ozakonjenje1

sl evidencije