Блаце лидер у дигитализацији јавне управе

Општина Блаце данас је пример добре праксе по питању иновативног приступа управљања локалном самоуправом, због чега је и препозната као један од лидера који су дигитализацију увели у свакодневно пословање јавне управе. Ову чињеницу потврђују бројне похвале на рачун општине Блаце које су упућене од стране највиших државних органа и њихових представника као и задовољство грађана због ефикасности решавања њихових захтева. Министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић на пријему код председника општине Блаце Зорана Јозића, у марту 2017. године похвалила је рад општинске администрације на имплеменетацији дигиталних решења уз помоћ којих су услуге грађанима постале доступније.

Општинска управа општине Блаце је међу првим општинама у Србији применила Портал за електронско подношење захтева за грађане  Е – дозволе.  Циљ увођења обједињене процедуре издавања грађевинске дозволе јесте да инвеститори на ефикаснији и једноставнији начин добију грађевинску дозволу.

На званичној интернет страници налазе се и све информације о подношењу захтева за Озакоњење објеката. Имајући у виду број издатих решења о озакоњењу у односу на број становника, општина Блаце сврстава се међу водеће општине у Србији када је озакоњење објеката у питању што је такође похвалило и ресорно министарство.

Општина Блаце својим суграђанима преко услуге Виртуелни матичар омогућила да на најједноставнији начин, без доласка у зграду Општинске управе могу наручити на кућну адресу изводе и уверења из матичне службе. Такође, општина Блаце предњачи и у коришћењу електорнске услуге Питајте председника, која се користи са циљем укључивања грађана у доношење кључних одлука у развоју општине.

Веома активно се користи и Услуга  Пријави комунални проблем која грађанима  олакшава комуникацију са надлежним службама у циљу што ефикаснијег решавања комуналних проблема на територији наше општине.

Поред наведених решења, општина Блаце „паметна“ решења користи и када је реч о урбаном развоју града. Тако је на најфреквентнијим градским локацијама већ постављена опрема за бесплатну мрежу градског интернета Blace wi fi коју општина планира у наредном периоду да пусти у рад. Такође, општина Блаце већ годинама пласира информације о свом раду на профилима којe је отворила на друштвеним мрежама фејсбук и твитер а све циљу правовременог и објективног информисања јавности.

“Тежимо да постанемо свим општинама пример најбоље праксе када је развој дигиталне управе у питању  а у складу са принципима доброг управљања на локалном нивоу- саопштено је од стране председника општине Блаце, Зорана Јозића”.

  TAKMIENJE-OPSTINA-2019.jpg

 dani sljive 2017 baner

lokalni izbori 2016

planovi urb

radna zona 1

radna zona 2

objedinjena

ozakonjenje1

sl evidencije