Делегација општине Блаце на челу са председником Миланом Ћурчићем одала почаст палим борцима

У Блацу је 05. децембра на дан ослободјења Блаца откривен споменик и одата почаст палим борцима на Косову. Са територије блачке општине на Косову је страдало шест војника:

Иван Живковић из Стубла (1973-1999) страдао у месту Дуље, Владан Вељковић из Качапора ( 1970-1999) страдао у Урошевцу, Небојша Ђорђевић из Брестова( 1970-1993 ) страдао у Глоговцу, Миловановић Смиљко из Врбовца(1967 – 1999) стадао у Крпимељу,Милан Николић из Качапора (1972 – 1999) страдао у Ђаковици, Мирчета Миловановић из Врбовца – (1970-1999) страдао у месту Дуље.

Њима је данас одата почаст и откривен споменик у присуству представника Војске Републике Србије.

5decembar3

Након химне Републике Србије коју су извели ученици Средње школе Блаце, минутом ћутања, палим борцима одата је почаст а венце на новооткривеном споменику положили су представници локалне самоуправе Општине Блаце Милан Ћурчић, председник општине, Сузана Вељовић заменица председника општине и Јасмина Лапчевић в.д начелника Општинске управе,  делегација Војске Републике Србије – гарнизон Куршумлија, чланови породица страдалих, удружења пензионера општине Блаце, представници удружења пензионера општине Прокупље,друштва за неговање слободарских традиција Бруг, Субнора Блаце, Мерошина, Прокупља, удружења потомака 1914-1918 из Прокупља…и многи други.

5decembar1

На овај дан пре 77 година, борци Јастребачког партизанског одреда ослободили су Блаце. Било је то 5.децембра 1941.године па се овај дан обележава као дан ослобођења Блаца.

Тим поводом су поменута херојска дела чланова јастребачког партизанског одреда: Обрада Лазовића Живка, Славољуба Вуксановића Јајка, Радивоја Увалића Бате, Божидара Михајловића Драшка, Николе Џуверовића Академца…

У пригодном програму учествовали су ученици Средње школе Блаце који су рецитовали за ову прилику прикладне песме.

Присутнима се обратио председник СУБНОР-а Блаце, који је поздрављајући све присутне указао на значај данашњег датума који је за Блаце веома важан уједно посетивши присутне на историјске чињенице везане за ослобођење Блаца.

Председник Општине Блаце Милан Ћурчић свој говор почео је речима – Србијо сети се бар мало јер све што имадох теби дадох, живот свој.У свом говору указао је на чињеницу дас у блачани дали огромне жртве за слободу.

5decembar2

„Наши Блачани су у оба светска рата дали огромне жртве за своју слободу. Резултати борбе и тих жртава су слобода и мир за које ми сада дугујемо захвалност нашим прецима. На данашњи дан 1941. године борци Јастребачког партизанског одреда руковођени комунистичком партијом Југославије освојили су Блаце, па стога општина Блаце чува успомену на дан када је ослободјено Блаце од вишеструко надмоћнијег непријатеља. Сви наши хероји који су страдали за Блаце, показали су своје родољубље и оставили велики траг херојства и јунаштва за будућност. Никада не смемо да заборавимо хероје који су своје животе дали за слободу коју данас сви ми имамо без обзира у како тешким временима живели. Користим ову прилику да поздравим присуство свих удружења и појединица који су данас са нама. Велико хвала СУБНОРу који се активно боре за чување успомене на блачке хероје, свих ратова. Стога ћемо данас одати почаст палим борцима и у првом и дргуом светском рату али и у ратовима 1992. и 1999. године. Слава херојима, рекао је у свом обраћању председник Општине Блаце Милан Ћурчић.“

Представници Субнор-а данас су положили и венце на спомен плочи палим борцима у другом светском рату, која се налази у парку у центру Блаца.

  TAKMIENJE-OPSTINA-2019.jpg

 tabla

 

izbori2020

planovi urb

radna zona 1

radna zona 2

objedinjena

ozakonjenje1

sl evidencije

zastita podataka