Општина Блаце један од потписника меморандума о сарадњи на заштити језера Ћелије

У Регионалној привредној комори Kрушевац јуче је потписан Меморандум о разумевању на заштити и одрживом коришћењу језера Ћелије између града Kрушевца и општина Брус, Блаце и Александровац. Меморандум су потписали градоначелник Kрушевца Јасмина Палуровић и председници општина Брус – Милутин Јеличић, општине Блаце – Милан Ћурчић и општине Александровац – Југослав Стајковац.

potpis

Меморандум о разумевању има за циљ да укаже на заједнички будући правац деловања учесница, као и да нагласи потребу да се постепено, уз међусобно разумевање и уважавање, а према детаљнијем Акционом плану који ће бити накнадно усвојен, иде ка решавању питања од значаја за свеобухватно одрживо управљање акумулацијом Ћелије и водним ресурсима.

Поред дугорочне перспективе Меморандум о разумевању обухвата и више конкретних активности које ће учеснице спроводити у кратком временском периоду.

3

Оквир за пречишћавање отпадних вода у реону акумулације Ћелије ће чинити постројења и пратећа инфраструктура  за пречишћавање отпадних вода у локалним самоуправама.Kако је изјавио начелник Расинског управног округа Бранислав Весић, Меморандум о разумевању се наслања на закључке Савета РУО о формирању Регионалног координационог тела за заштиту животне средине и усвајању Нацрта споразума о заштити и одрживом коришћењу језера између града Kрушевца и општина Брус, Блаце и Александровац.

Меморандумом о разумевању прецизније се регулише праћење укупних природних процеса у реону, израда јединствене базе података, праћење изградње постројења за пречишћавање отпадних вода и пратеће инфраструктуре, дефинисање опција за управљање…

Локалне самоуправе формираће Радну групу која ће уско сарађивати са Републичком дирекцијом за воде, надлежним министарствима и другим органима. О томе је детаљније говорила Добрила Kујунџић из Републичке Дирекције за воде.

Испред СKГО обратио се генерални секретар Ђорђе Станичић, као представник организације која у сарадњи са Шведском асоцијацијом региона и општина  и уз помоћ Владе Шведске, спроводи програм „Подршка локалним самоуправама на путу придруживања ЕУ – друга фаза“.

Иначе, из ИПА фондова обезбедиће се средства за изградњу два постројења за пречишћавање отпадних вода  (у Брусу и Блацу) која би требало да буду изграђена до 2020. године.

У наставку је одржана радионица на тему инвестиција у области управљања отпадним водама, у којој су учествовали и експерти из Шведске.

  TAKMIENJE-OPSTINA-2019.jpg

 tabla

 

izbori2020

planovi urb

radna zona 1

radna zona 2

objedinjena

ozakonjenje1

sl evidencije

zastita podataka