Успешно одржана туристичко привредна манифестација "Дани шљиве Блаце 2019"

У Блацу су у недељу 25. августа завршени Дани шљиве, водећа туристичко привредна манифестација Блаца и Топличког округа.  "Дани шљиве Блаце 2019. године" како је званично гласио назив манифестације, одржана је по седамнаести пут заредом, у периоду од 22-25. августа.

Овогодишњи Дани шљиве по садржају и квалитету активости, били су у рангу најпосећенијих манифестација оваквог типа у Србији али ипак су одржани у сенци елементарне непогоде која је погодила територију Општине Блаце дана 2. августа што је утицало пре свега на посећеност. Како је садржај активности усмерен на посетиоце од најмлађих до најстаријих, у Блацу је током 4 дана уживало на десетине хиљада посетилаца из бројних крајева Србије и региона. Манифестацију је у петак отворио председник општине Блаце Милан Ћурчић у друштву представника удружења Српско кинеског пријатељства Манг Јуну. 

У недељу након проглашења добитника награда по категоријама, манифестацију је затвореном прогласио најбољи произвођач шљивове ракије на Данима шљиве, Иван Нешовић.  

У организационом одбору се наводи да је остварен циљ одржавања манифестације јер је промоција шљиве и производа од воћа била доминантна уз релативно мале трошкове маркетинга јер је у Блацу у четвртак наступао Караван РТС-а "Најлепше народне песме" који је омогућио бесплатну рекламу манифестације и Општине, на јавном медијском сервису Србије.

Поред изложбеног дела који је био смештен у такозваној "Улици шљиве" у центру града, са преко 50 излагача и стручниим скупова из области пољопривреде ( у петак је одржана додела субвенција младим пољопривредницима уз подршку Фондације Ана и Владе Дивац) манифестација је имала и такмичарски карактер јер је по завршетку тродневних активности, изабрана најбоља ракија, произвођача Ивана Нешовића из Међухане, најбољи шљивик, произвођача Горана Јанића из Кашевара као и најуспешнији млади пољопривредници, најбољи млади воћар  је Владица Николић из Међухане док је најбољи млади сточар Душица Живковић из Пребрезе. У оквиру манфистације, додељено је и признање најуспешнијој жени у пољопривреди, Славици Петровић из Кутловца док је за најлепши штанд признање добила Средња школа Блаце.  Специјална награда на манифестацији за допринос у организацији Дана шљиве додељена је Средњој школи, смеру за Угоститељство, профил конобар - кувар. 

ulica sljive

Током манифестације, Општина Блаце била је домаћин званичној делегацији града Источно Ново Сарајево са којима је у суботу 24. августа потписана Повеља о братимљењу у кабинету председника општине Блаце.  У пратњи званичној делегацији општине Источно ново Сарајево, програм на манифестацији улепшао је наступ КУД "Славија" из сада већ новог братског града општине Блаце. 

Манифестацију су посетиле бројне делегације градова и општина у Србији, почев од Осечине, Коцељеве, Бабушнице, Куршумлије, Бруса, града Крушевца...  У петак 23. августа, у ресторану Емона Општина Блаце била је домаћин својим званицама а свечаном ручку присуствовало је преко 300 гостију из друштвено политичког живота.

dani sljive blace otvranje 696x464

 

ЗАБАВНИ ПРОГРАМ

ОВОГОДИШЊЕ "Дане шљиве", као и ранијих година, пратио је богат забавни програм, а током четири дана наступале су познате музичке звезде. Осим музичког каравана РТС којим је у четвртак увече незванично отворена манифестација и наступа певача Алена Исламовића, трубачког оркестра Бојана Крстића, Јоване Дејић, као и Жељка Јоксимовића, посетиоце је забављала и етно-група "Балканика". 

DSCN3995 720x340

  TAKMIENJE-OPSTINA-2019.jpg

 tabla

 

izbori2020

planovi urb

radna zona 1

radna zona 2

objedinjena

ozakonjenje1

sl evidencije

zastita podataka