На Данима шљиве побратимиле се општине Блаце и Источно Ново Сарајево

На овогодишњим Данима шљиве, у суботу 24. августа у кабинету председника општине Блаце, потписана је Повеља о братимљењу између општине Блаце и општине Источно Ново Сарајево из Републике Српске. Повељу су потписали председник Општине Блаце Милан Ћурчић и начелник Општине Источно Ново Сарајево, Љубиша Ћосић. Након потписивања Повеље, делегација братске општине Источно Ново Сарајево обишла је дестилерију Ми-Ми у Блацу и винарију Доја у Доњој Јошаници.

 

Bratimljenje Blace INS 9 1

Потписивање Повеље о братимљењу

 

Иницијатива за сарадњу између  двеју општина покренута је спонтано, након реализације појединачних заједничких пројеката које су покретале организације цивилног друштва са обе стране, да би то партнерство прерасло у блиско пријатељство које је настављено иницијативом за братимљење општина.  Иницијатива за братимљење покренута је 2017. године када је делегација општине Ново Источно Сарајево боравила у Блацу  и када је потписан документ као вид намере братимљења. Велику подршку повезивању две општине дало је удружење Интермедиа Блаце које је реализовало неколико пројеката из области културе и позоришне уметности, у којем су учешће имале и општинске институције са обе стране. 

Bratimljenje Blace INS 2

Са званичном делегацијом општине Источно Ново Сарајево допутовало је и двадесет младих људи да  наступом КУД-а "Славија" учествују у званичном програму Дана шљиве.

Подсетимо, у августу 2018. године аматерско позориште "Театар 13" из Блаца је посетило општину Источно Ново Сарајево где је извело представу "Буба у уху", што је било почетак сарадње у области културе и уметности. 

Општина Источно Ново Сарајево (раније општина Српско Ново Сарајево) је општина у саставу града Источно Сарајево у Републици Српској, Босни и Херцеговини. Седише општине је у градском насељу Лукавица. Према подацима Агенције за статистику Босне и Херцеговине на попису становништва 2013. године, у општини је пописано 10.642 лица.

Istočno Novo Sarajevo naselja

Општина Блаце има три потписане Повеље о братимљењу, са општином Хмељник из Пољске (2009), градом Водњаном Дигнано из Републике Хрватске (2016) и сада с и а општином Источно Ново Сарајево из Републике Српске.   Поред братских општина и градова, Општина Блаце на основу бројних докумената повезивању и заједничких пројеката, сарађује и са Општином Илинден из Бугарске, Предвор из Словеније као и са Универзитетом Алабама, САД.

  TAKMIENJE-OPSTINA-2019.jpg

 tabla

 

izbori2020

planovi urb

radna zona 1

radna zona 2

objedinjena

ozakonjenje1

sl evidencije

zastita podataka