Сачувани историјски амбијенти у центру општине Блаце

У мноштву градова у Србији јавни живот се одвија на просторима главних саобраћајница око којих је никао град. Као централни јавни простори, ове улице су током времена мењале свој изглед, капацитете и функције, али о континуитету живота тих улица и њихове околине сведоче историјски објекти који пркосе времену и променама стилова.

 

Општина Блаце смештена је у близини атрактивних природних целина – Копаоника са западне стране и Јастрепца са северне стране. Налази се на путу који спаја југоисточну и југозападну Србију, по чему је добила свој доминантно транзитни карактер. Управо је магистрала која пролази кроз општину Блаце постала и средиште њених институција, друштвеног и јавног живота.

У самом центру Блаца, на раскрсници улица Краља Петра Првог, Карађорђеве и Улице Радоша Јовановића Сеље смештени су градски центри који сведоче о континуитету развоја места.

 

Зграда некадашњег хотела „Јадран“

Објекат некадашњег хотела „Јадран“ један је од примера међуратне архитектуре, који приказује ране периоде урбанизације и архитектонског развоја центра Блаца. Заступљеност објекта на фотографијама из прве половине 20. века сведочи о значају објекта као просторног оријентира, али и архитектонске знаменитости града, која је и тада формирала репрезентативни и препознатљиви амбијент.

hotel jadran blace

Декоративна пластика објекта, карактеристична за академизам у архитектури, остала је у деловима фасаде упечатљива и након пренамене објекта, при чему се сагледавањем са раскрснице, али и из улице Радоша Јовановића Сеље, може доживети сличан амбијент који је красио раскрсницу пре више од 100 година.

hotel jadran blace opstina 1

Црква Успења Пресвете Богородице

Један од симбола Блаца налази се на узвишењу у улици Браће Вуксановић. Црква је подигнута 1892, и обновљена 1935. године у стилу академизма. Формирање идентитета општине кроз архитектонске карактеристике упадљиво је на овом објекту, који садржи орнаменте моравске стилске скупине, која се везује за 14. век и задужбине кнеза Лазара и кнегиње Милице. Тролисна основа цркве са розетама на фасади и полуколонете на бочним апсидама карактеристике су моравског стила које се појављују на цркви Успења Пресвете Богородице.

crkva uspenja presvete bogorodice blace1

О цитату познатих задужбина из 14. века у архитектури цркве Успења Пресвете Богородице сведочи употреба једног стилизованог кордонског венца на фасади, што је једна од основних карактеристика манастира Љубостиња, задужбине кнегиње Милице, док су остале цркве из овог периода имале најчешће по два кордонска венца. Стилизовани кордонски венац појављује се и на другим црквама из периода академизма, попут Цркве Александра Невског у Београду.

opstina i crkva blace

Академски стил карактеристичан за период обнове цркве огледа се највише у боји и слогу камена на фасади, чиме су умирени декоративни елементи преузети из моравског стила градње. Бели камен којим је црква обложена на старим фотографијама Блаца комуницирао је са белим фасадама некадашњег објекта Општине и објекта на раскрсници. Данас се на самој раскрсници налази парк, док црква на узвишењу акцентује простор и одржава елементе историјског амбијента. Поплочани простор испред цркве димензионисан је и уређен као плато за окупљање и задржавање.

crkva uspenja presvete bogorodice blace

 

Хотел „Језеро“

Поновно откривање естетике бруталистичког стила и његова популаризација у претходних година, привукла је пажњу међународне јавности на бројне хотеле и грађевине у бившој Југославији. Објекти који својом архитектуром подсећају на сценографије из филмова научне фантастике постали су популарни као сценични амбијенти, нарочито за фотографије на друштвеним мрежама. Данашњи хотел „Ин“, односно некадашњи хотел „Језеро“ се издиже изнад Улице Краља Петра Првог као вертикални оријентир и сведок времена и архитектонског стила специфичног за поднебље.

jezero blace

Чланак можете пронаћи на следећем линку:

https://www.daibau.rs/clanak/608/sacuvani_istorijski_ambijenti_u_centru_opstine_blace

  Baner generički

tabla

 baner razvoj

izbori2020

planovi urb

radna zona 1

radna zona 2

objedinjena

ozakonjenje1

sl evidencije

zastita podataka

 

pos.jpg