Делегација општине Хмељник (Пољска) посетила општину Блаце

 Делегација братске општине Хмељник из Републике Пољске, на челу са председником ове општине Јарославом Заторским, боравила је у званичној посети општини Блаце. Током ове посете представници општине Хмељник били су на пријему код председника општине Блаце Ивана Бургића. Том приликом госте из Пољске у кабинету председника дочекали су и народни посланик Зоран Јозић и заменик председника општине Блаце Мирољуб Марковић.

Na prijemu kod predsenika-v
Челни људи братских општина дискутовали су о разним темама а између осталог договорена је и узвратна посета делегације општине Блаце овом граду у Пољској. „Општину Блаце посетила је делегација из братског Хмељника и овом приликом договорена је узвратна посета наше делегације у јуну месецу наредне године овој општини, када се код њих одржавају свечаности поводом градске славе. Такође је договорена и посета делегације општине Блаце Бриселу и Европском парламенту, која би бројала 50 наших грађана, све захваљујући председнику општине Хмељник и његовом личном пријатељу који је у Европском парламенту“ – изјавио је председник општине Блаце Иван Бургић, који је након пријема заједно са гостима обишао пољопривредно газдинство Југослава Аздејковића у селу Ђуревац а потом и производни погон Млекаре „Лазар“ Блаце и Ђавољу Варош.

mlekara-poljaci-poseta-v
Пробајући шљиву и ракију произведену на газдинству породице Аздејковић председник општине Хмељник Јарослав Заторски имао је само речи хвале везано за квалитет поменутих производа. „Причаћу у целој Пољској да је најлепша српска шљива а шљивовица мог пријатеља Југослава Аздејковића још лепша“ - рекао је председник општине Хмељник Јарослав Заторски и додао -„Јако волим овај градић и прилично сам везан за Блаце. Овде има пуно сунца и шљива је доста слађа него у Пољској. Иста ова сорта шљиве (стенлеј) расте и код мене у врту у Пољској али је овде много слађа. Блачка шљива је много боља од Пољске тако да оног тренутка када Србија буде била у прилици да преузме тржиште у ЕУ сигуран сам да ће српска шљива бити производ број један у ЕУ. Мој пријатељ Југослав Аздејковић на диван начин води ово газдинство и има чиме да се похвали тако да се надам да је председник општине Блаце свестан да има једну врло важну особу у својој општини“ - рекао је председник општине Хмељник Јарослав Заторски приликом обиласка пољопривредног газдинства Југослава Аздејковића из Ђуревца.
Делегација из Пољске позитивне утиске понела је и приликом обиласка производног погона Млекаре „Лазар“ Блаце, а обишли су и низ културно – историјских знаменитости у граду као и Ђавољу Варош и Пролом бању.

juga-azdejkovic-poljaci

 dani sljive 2017 baner

lokalni izbori 2016

planovi urb

radna zona 1

radna zona 2

objedinjena

ozakonjenje1

sl evidencije