sr    pl    en

У недељу 26. фебруара обележава се 100. година од избијања Топличког устанка

Централна државна церемонија поводом 100 година од Топличког устанка биће у недељу, 26. фебруара у Прокупљу. Влада Србије је саопштила да ће свечаност полагања ловорових венаца и одавања највиших државних и војних почасти, предводити премијер Србије Александар Вучић. Државној церемонији присуствоваће и званичници општине Блаце, на челу са Председником општине Зораном Јозићем.

Топлички устанак је подигнут против бугарске и аустроугарске окупације за време Првог светског рата, као једини устанак у некој окупираној држави током тог рата.

Устанак је трајао од 26. фебруара, до 25. марта 1917. а непосредан повод за његово избијање је била мобилизација коју су бугарске власти хтеле да изврше на територији Топлице, Јабланице и Пусте реке.

Устанике су предводиле четири војводе: Коста Војиновић, браћа Милинко и Тошко Влаховић и Јован Радовић. Коста Војиновић, највећи херој устанка погинуо је у Блацу, у месту Гргуре, где му је подигнут и споменик. По завршетку Првог светског рата резервни поручник Вукоје Тодоровић, Војиновићев ближи рођак по мајци, ископао је његове посмртне остатке, сахранио их на гробљу поред гргурске цркве и поставио скромно спомен-обележје. На том месту подигнут је 1940. године монументални споменик.

Јуначком смрћу Коста Војиновић је отишао у легенду. Његови саборци и становништво Топлице никада нису заборавили лик и дело четничког војводе Косте Војиновића Косовца. Оно је уткано у традицију о Топличком устанку, која се писаном и усменом речју преносила са колена на колено. У колективном памћењу, Војиновић је остао као неустрашиви јунак, борац за слободу и достојанство свога народа.

Након церемоније полагања венаца, званице ће у Народном музеју Топлице посетити изложбу "Топлички устанак 1917. - 100 година после".

ustanak

 dani sljive 2017 baner

lokalni izbori 2016

planovi urb

radna zona 1

radna zona 2

objedinjena

ozakonjenje1

sl evidencije