sr    pl    en

Општина Блаце 3. марта обележава дан ослобођења Блаца у Првом светском рату

Дана 03.03.2017. године, са почетком од 11 сати, у цркви посвећеној светом Јовану Претечи у Гргуру, у организацији Општине Блаце, обележава се дан ослобођења Блаца у Првом светском рату. Организатори позивају све заинтересоване да у част палим борцима, учесницима рата, присуствују парастосу и полагању венаца на споменик најзаслужнијем борцу тог периода, војводи Кости Војиновићу, који је заједно са својим саборцима жртвовао живот зарад своје отаџбине.  По завршетку Првог светског рата резервни поручник Вукоје Тодоровић, Војиновићев ближи рођак по мајци, ископао је његове посмртне остатке, сахранио их на гробљу поред гргурске цркве и поставио скромно спомен-обележје. На том месту подигнут је 1940. године монументални споменик, дело вајара Ристе Стијовића.

Јуначком смрћу Коста Војиновић је отишао у легенду. Његови саборци и становништво Блаца нису заборавили лик и дело четничког војводе Косте Војиновића. Оно је уткано у традицију о Топличком устанку, која се писаном и усменом речју преносила са колена на колено. У колективном памћењу, Војиновић је остао као неустрашиви јунак, борац за слободу и достојанство свога народа.

У борби да се Блаце ослободи, наши суграђани поднели су велике жртве које не смеју бити заборављене. Њима у помен, у организацији општине Блаце, уз највише могуће почасти, у селу Гргуре, поред полагања венаца на споменик Кости Војиновићу, одржаће се и свечана академија у сали Дома културе у селу Гргуре, где се налази и музејска поставка Топличког устанка.

Општина Блаце, као организатор догађаја, позива све заинтересоване да заједно са представницима локалне самоуправе и бројним гостима дођу 03. марта са почетком од 11 часова и одају почаст јуначки палим борцима.

oslobodjenje

 dani sljive 2017 baner

lokalni izbori 2016

planovi urb

radna zona 1

radna zona 2

objedinjena

ozakonjenje1

sl evidencije