Представљен пројекат подршке реформи предшколског система. Међу 50 локалних самоуправа у пројекту учествује и Општина Блаце

Јуче, у хотелу Зира у Београду одржана је конференција поводом отварања пројекта „Подршка реформи система предшколског васпитања и образовања у Србији“(СУПЕР).

Поменутим пројектом, Европска унија наставља да пружа подршку системској реформи предшколског васпитања и образовања у нашој земљи. У пројекту учествује и Општина Блаце.

Званичном отварању пројекта присуствовале су Државна секретарка Министарства просвете, науке и технолошког развоја Ана Ланговић Милићевић и помоћница министра за предшколско и основно образовање и васпитање Весна Недељковић као и шеф Операција II Делегације ЕУ у Србији Штефен Худолин.

У пројекат је укључено 50 локалних самоуправа и предшколских установа у Србији, са којима ће се радити на развијању професионалних компетенција васпитача и стручних сарадника у предшколским установама за квалитетно инклузивно предшколско васпитање и на јачању професионалних капацитета запослених у локалним самоуправама, као и на унапређивању законског оквира за предшколско васпитање и образовање.

Поред тога, ЕУ је обезбедила и донацију за опремање предшколских установа које су укључене у СУПЕР пројекат, за дидактичку, ИТ опрему и намештај, у износу од око милион евра, што ће додатно допринети квалитетном инклузивном предшколском васпитању и образовању.

Пројектом управља Министарство финансија, Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније, а реализује се у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја.

Пројектне активности почеле су у марту 2019. и трајаће две године. ЕУ финансира пројекат са око 900.000 евра.

СУПЕР је један од пројеката којим ЕУ, као највећи донатор у Србији, помаже целокупну реформу сектора образовања у земљи.

Од 2003. Европска унија је донирала за реформу сектора образовања више од 100 милиона евра - за унапређење предшколског васпитања и образовања, реформу средњег стручног образовања, образовања одраслих, реновирање и опремање школа и факултета, инклузију Рома.

  TAKMIENJE-OPSTINA-2019.jpg

 tabla

lokalni izbori 2016

planovi urb

radna zona 1

radna zona 2

objedinjena

ozakonjenje1

sl evidencije

zastita podataka