Равноправно – млади предузетници на селу

Општина Блаце, тј. Канцеларија за младе у нареднa два месеца биће партнер организацији цивилног друштва Проактив из Ниша на пројекту „Равноправно – млади предузетници на селу“ који финансира Министарство омладине и спорта.

„Циљ пројекта је упознавање младих из Блаца са могућношћу да остану и покрену своје руралне средине. Ми верујемо да је, уз помоћ младих људи, могуће да се иницира самозапошљавање, заустави убрзано старење у Блацу и у јужној Србији и спречи нестанак сеоских насеља и зато смо покренули идеју која је заживела кроз овај пројекат, али и кроз многе друге који су у фази разраде“, саопштено је из Канцеларије за младе Општине Блаце.

Пројекат се фокусира на избор 20 кандидата из руралних средина у Општини Блаце, на јачању капацитета младих у тим срединама кроз обуку за одрживо сеоско домаћинство и обуку за писање бизнис плана. Обуке ће извести сертификовани тренери из Регионалне развојне агенције Југ. Тиме ће се у значајној мери допринети запошљавању и самозапошљавању младих, јер ће корисници након едукација стећи неопходно знање и вештине за коришћење програма који већ постоје у Топличком округу.

Пројекат нуди одржив систем који ће у првој фази доказати да 20 младих људи могу да допринесу својим породицама, како би знатно побољшали своје финансијске приходе.

Када је реч о едукацији везаној за одрживо пољопривредно домаћинство, полазници програма стећи ће неопходно знање за покретање сопствене производње здраве, органске хране. У овом сегменту обука даје се могућност младима на селу да искористе своје потенцијале које имају у оквиру својих пољопривредних газдинстава. И у овој грани постоје програми подршке општине Блаце али и актуелни програми подршке Европски ПРОГРЕС (www.euprogres.org), а поготову FRUITS & BERRIES (www.fb.org.rs) који у значајној мери могу олакшати почетне кораке у бизнису.

Предвиђене обуке у оквиру програма „Равноправно – млади предузетници на селу“ биће најављене накнадним саопштењем а детаљније информације из конкурса могуће је добити у Канцеларији за младе Општине Блаце, канцеларија 35.

odrednica-mos-opstina-proaktiv

  TAKMIENJE-OPSTINA-2019.jpg

tabla

 baner razvoj

izbori2020

planovi urb

radna zona 1

radna zona 2

objedinjena

ozakonjenje1

sl evidencije

zastita podataka