Председник Општине Блаце Милан Ћурчић потписао Споразум о заједничком управљању комуналним отпадом- потписивању присуствовала потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић

Председник општине Блаце Милан Ћурчић  и председници општина Александровац, Брус, Варварин, Ћићевац и градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић потписали су у Крушевцу Споразум о заједничком обављању послова управљања комуналним отпадом. Потписивању Споразума присуствовала потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић и начелник Расинског округа Бранислав Весић.

ure

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, рекла је тим поводом у Крушевцу да је улагање у комуналну инфраструктуру услов опстанка и развоја сваке локалне самоуправе и да је важно да би грађани у свим деловима Србије имали добре услове за живот.

Директор Канцеларије КфW у Републици Србији, Арне Гос, рекао је да је потписани споразум први корак ка успостављању ефикасног и ефективног система управљања отпадом у овом делу Србије и да се Крушевац показао као важан партнер и град који веома води рачуна о заштити животне средине. Он је додао да је СР Немачка пружала и пружа велику подршку Србији, посебно у области животне средине, имајући у виду да је од укупно око две милијарде евра донација, око 70 одсто било усмерено управо у ову област.

У оквиру депоније у Крушевцу, која ће бити регионална, биће обједињени прикупљање и третман комуналног отпада  за  шест локалних самоуправа Расинског и Топличког округа, које заједно имају око 200.000 становника: Крушевац, Брус, Александровац, Варварин и Ћићевац (Расински) и Блаце (Топлички округ). Почетак извођења радова на овом пројекту очекује се средином 2021. године.

Укупно 33 милиона евра обезбеђено је уз подршку КфW за финансирање прве фазе изградње објеката регионалног управљања комуналним отпадом за регион Крушевца и Врања, од чега је 11 милиона евра вредност донације, а 22 милиона евра зајам под повољним условима.

  TAKMIENJE-OPSTINA-2019.jpg

 tabla

 

izbori2020

planovi urb

radna zona 1

radna zona 2

objedinjena

ozakonjenje1

sl evidencije

zastita podataka