Заштита географског порекла Облачинске вишње под именом „Облачинка“ и блачке шљиве

На иницијативу Земљорадничке задруге “Облачинска вишња” из Мерошине покренут је поступак регистрације географског порекла Облачинске вишње под именом „Облачинка“.

oblacina1

Због посебности квалитета плодова ове сорте вишње на територији наше општине, и Блаце је на списку општина које ће добити могућност да има производ са заштићеним географским пореклом. Ову ознаку ће носити и производи од плодова облачинске вишње, што ће допринети афирмацији наших произвођача са могућношћу постизања боље цене на тржишту.

Један у низу састанака у вези израде овог документа, коме је испред Општине Блаце присуствовао Драган Гмијовић, самостални стручни сарадник Службе за пољопривреду, одржан је 05. децембра 2014. године у Мерошини. Регионална развојна агенција Ниш реализује овај пројекат, који финансира Европска банка за реконструкцију и развој, уз подршку Програма за храну и пољопривреду Уједињених Нација.

oblacina

“На територији општине Блаце, засађено је око 600 хектара са око пола милиона садница ове воћке. Како је у општини Блаце доминантна воћна врста шљива и то сорта стенлеј, која се истиче својом посебношћу квалитета, постоји иницијатива Удружења за пољопривреду „Агроун“ Блаце, да се покрену активности на регистрацији заштите географског порекла шљиве стенлеј (Stanley) под називом „Блачка шљива“, што би допринело афирмацији блачке општине, као и самих произвођача, са постизањем бољих финансијских резултата” - рекао је Драган Гмијовић, дипл. инж. воћарства.

  Baner generički

tabla

7731927 kampanjat
baner razvoj
izbori2020

planovi urb

radna zona 1

radna zona 2

objedinjena

ozakonjenje1

sl evidencije

zastita podataka

 

pos.jpg