У Србији проглашена тродневна жалост

Тродневна жалост проглашена је у целој земљи, због страшне трагедије која се догодила у Основној школи "Владислав Рибникар" на Врачару, у којој је ученик К.К. убио чувара и осморо ученика.

Дани жалости биће петак, субота и недеља.

Ако одлуком није другачије одређено, дан жалости отпочиње у 00.00 сати дана који је одређен за дан жалости, а завршава се у 24.00 сата дана који је одређен за последњи дан дана жалости.

Начини којима се обележава дан жалости су: спуштање заставе на пола јарбола (уз одговарајуће осветљење ноћу), одавање поште минутом ћутања и медијско информисање и сећање.

Казне које се спроводе приликом непоштовања ових мера могу достићи цифту 50.000-200.000 и то ако правно лице на дан жалости не истакне заставу Републике Србије на пола јарбола, односно на пола копља, уз одговарајуће осветљење ноћу.

Такође, казна у истом износу прописана је ако правно лице одбија да омогући запосленима да минутом ћутања одају пошту настрадалима.

Иста новчана казна чека и радиодифузне и новинарско-издавачке организације, уколико не емитују одлуку о проглашењу дана жалости или не обавесте јавност о скуповима сећања које поводом дана жалости организују надлежни органи Републике Србије или тела која она одреде.

Правна лица који се баве угоститељском, туристичком и сличном делатношћу која за време дана жалости настављају емитовање народне и забавне музике, односно одржавање програма забавног карактера на јавним местима, добиће казне за прекршај у истом распону, ако не поштују прописане мере.

Новчаном казном од 5.000 до 20.000 динара казниће се одговорно лице у правном лицу, државном органу и организацији или предузетник због непоштовање утврђених обавеза у погледу обележавања дана жалости на територији Републике Србије.

  Baner generički

tabla

7731927 kampanjat
baner razvoj
izbori2020

planovi urb

radna zona 1

radna zona 2

objedinjena

ozakonjenje1

sl evidencije

zastita podataka

 

pos.jpg