sr    pl    en

Уз пригодне свечаности обележен дан ослобођења Блаца у Првом светском рату

У цркви посвећеној светом Јовану Претечи у Гргуру, у организацији Општине Блаце, данас је обележен  дан ослобођења Блаца у Првом светском рату. Парастосу и полагању венаца на споменик најзаслужнијем борцу тог периода, војводи Кости Војиновићу, који је заједно са својим саборцима жртвовао живот зарад своје отаџбине, присуствовали су Председник општине Блаце Зоран Јозић са делегацијом, епископ Рашко призренски Теодосије, представници Удружења Топличана у Београду, представници министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, представник канцеларије вера, представници удружења и савеза потомака бораца, председници многих општина, истакнути песници али и бројни грађани. На месту погибије Косте Војиновића, у обновљеној воденици, Председник Зоран Јозић са делегацијом и Удружење Топличана у Београду положили су венце пре почетка церемоније код цркве Светог Јована Претече.

У борби да се Блаце ослободи, наши суграђани поднели су велике жртве које не смеју бити заборављене. Њима у помен, у организацији општине Блаце, уз највише могуће почасти, у селу Гргуре, поред полагања венаца на споменик Кости Војиновићу, одржана је и свечана академија у сали Дома културе у селу Гргуре, где се налази и музејска поставка Топличког устанка.

Председник општине Блаце Зоран Јозић и епископ Рашко призренски Теодосије, у својим обраћањима окупљенима, изразили су значај овог важног датума и заједно одали почаст страдилима који су херојски дали своје животе за Блаце и своју отаџбину.

oslobodjenje

 dani sljive 2017 baner

lokalni izbori 2016

planovi urb

radna zona 1

radna zona 2

objedinjena

ozakonjenje1

sl evidencije