sr    pl    en

Препорука: Поштујмо природу!

У свакодневном животу, оптерећени свакодневним проблемима и обавезама све чешће заборављамо и запостављамо суштински најбитније ствари, од којих је здравље на првом месту: здравље појединца, породице, нације, становника планете... Оно од чега здравље највише зависи је начин живота и окружење у коме живимо. Ако желимо да чувамо себе, своје најближе, свој народ и планету морамо почети са променама. Морамо показати нежност и бригу према природи.

Пре сваке одлуке два пута размислити, и правити разумне поступке, рециклирати и штедити! Најмање што можемо да урадимо је да бацимо отпад у канту, а не на улицу, да не правимо дивље депоније, већ сакупљамо и одлажемо отпад на за то предвиђеним местима.

Време је да озбиљно бринемо о свом окружењу, о овој планети, јер само њу и имамо. Оно што је лоше за природу лоше је и за нас.

Можда мислите да не можете помоћи овој акцији и да сте ви само ситна карика у овом свету, али грешите. Чак и у вашим кућама можете допринети очувању природе. На пример, док перете зубе, искључите воду - тада се троши више воде него што ви мислите. Користите мање хемикалија.

Струју трошимо превише, а за њу су потребни угаљ и нафта које компаније немарно и халапљиво троше.Трошите мање горива, прошетајте се уместо да се возите, тако помажете и планети и себи. Укључите се у неку групу која се бори против загађења.

 Уместо да само сечемо, треба и да садимо дрвеће. Шуме полако нестају, а ако их не обнављамо наћи ћемо се у великој опасности. Стварајте мање отпада, купујте производе које ћете моћи да поново користите. Копирајте и предњу и задњу страну папира.

Компостујте! Уместо да бацате ђубриво у канте, направите компост. Обезбедите живот у вашем дворишту, садите цвеће, направите кућицу за птичице, некористите пестициде!

Поштујте животиње, пустите да веверице, кртице и друга бића живе у вашем дворишту уместо да их убијате. Можда направе малу штету, али имају посебну улогу у екосистему. Постоји толико ствари које можете урадити. За 50 година све што имамо може нестати, и тек ћемо се тада питати шта да радимо.

Спречимо то, јер тада ће бити прекасно.

Чувајући природу чувамо своје, здравље своје деце, чувамо будућност потомака и свих живих бића на планети...али чувамо и своје џепове јер су новчане казне за несавесно понашање према животној средини веома високе.

Када лечимо земљу, лечимо себе!

1

2

 dani sljive 2017 baner

lokalni izbori 2016

planovi urb

radna zona 1

radna zona 2

objedinjena

ozakonjenje1

sl evidencije