sr    pl    en

Успешна посета Универзитету Алабама и амбасади Србије у Вашингтону

Захваљујући програму размене младих Serbia fellowship experience који спроводе студенти Универзитета Алабама, делегација младих из Блаца на челу са Председником општине Зораном Јозићем провела је девет дана у САД-у у службеној посети Универзитету Алабама и Амбасади Републике Србије у Вашингтону.

amerika grupna

Са Председником општине је путовало троје младих, студент Високе пословне школе из Блаца Лука Ђурић и средњошколци Симона Јевремовић и Андрија Урошевић а одлуку о томе ко ће ићи донео је Универзитет Алабама, који је делимично финансирао трошкове боравка.

amerika mladi

"Једно заиста несвакидашње искуство за све нас, посебно за младе који су по први пут изашли из Србије. Оно што је најважније, договорили смо дугорочну сарадњу и размену студената, што значи да ће већ од наредне школске године неколико наших ученика четвртог разреда средњих школа а и студената отићи на завршетак школовања у Алабаму. Тај споразум о унапређењу сарадње потписујемо у мају ове године, када ће делегација Универзитета посетити Блаце и Ниш - рекао је Председник Зоран Јозић".

Он додаје да је ово била прилика да се блачки средњошколци и студенти упознају са школством у Америци и да упореде системе. Ово путовање искористили су и за упознавање америчке културе, кроз посете историјским знаменитостима. Тако је на све значајан утисак оставио НАСА музеј у Алабами. Током боравка у Вашингтону блачку делегацију је угостио и амбасадор Републике Србије у Америци, Ђерђ Матковић, који је дао своју подршку у продубљивању сарадње.

amerika 3

15 МЛАДИХ ОПШТИНЕ БЛАЦЕ НА УНИВЕРЗИТЕТУ АЛАБАМА

Општина Блаце и Универзитет Алабама сарађују од 2010. године и до сада у више наврата боравили су студенти овог Универзитета у Блацу. Ово је други пут да је посета узвраћена у оквиру програма Serbia fellowship experience. Укупно 15 младих из општине Блаце потпуно бесплатно посетило је овај универзитет.

„ДРАИНАЦ“ У КОНГРЕСНОЈ БИБЛИОТЕЦИ

Током посете Вашингтону делегација је обишла и Конгресну библиотеку, где их је сачекало пријатно изненађење! У овој библиотеци налази се и књига о „Драинцу“!Њу је написао познати топлички писац Иван Ивановић, а издало је блачко удружење грађана "Упознај себе".

Највећу библиотеку на свету наша делегација обишла је уз стручно вођење на српском језику. Љиљана Ивезић која ради у конгресној библиотеци је топличка снајка, тачније њен супруг је из села Добротић код Прокупља. Она је председнику општине уручила књигу о Конгресној библиотеци а нашој делегацији показала је читаоницу библиотеке, књиге Томаса Џеферсона, трећег председника САД-а, као и штампано издање Библије из Гутенбергове штампарије.

amerika biblioteka

БЛАЧКИ ПРОИЗВОДИ НА "АМЕРИЧКОМ СТОЛУ"

Током боравка у САД-у делегација општине промовисала је блачке производе, поклонивши амбасадору ракију и вино из Блаца које производе дестилерија "Мими" и винарија "Доја" а професорима универзитета Алабама блачки џем и слатко од шљива произвођача "Натурал фуд". Током заједничке прославе Ускрса у Алабами, на столу су се нашли и блачки производи.

amerika 1

ДЕЛЕГАЦИЈА БЛАЦА НА "ГЛАСУ АМЕРИКЕ"

Током боравка у Вашингтону делегација општине имала је снимање за прилог о посети који ће се емитовати на познатој ТВ емисији "Глас Америке".

Председнику општине Блаце уручено је признање Универзитета Алабама за допринос општине развоју сарадње младих Блаца и студената Универзитета Алабама

amerika sertifikat

 dani sljive 2017 baner

lokalni izbori 2016

planovi urb

radna zona 1

radna zona 2

objedinjena

ozakonjenje1

sl evidencije