sr    pl    en

Општина Блаце добила средства од државе за пројекте који подстичу рађање деце

За 15 општина у Србији опредељено је 130 милиона динара неповратних средства за пројекте подстицаја рађања, а уговоре са представницима локалних самоуправа јуче је потписала министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић. За ова средства конкурисало је 90 општина а на конкурсу су прошле општине Владичин Хан, Димитровград, Блаце, Црна Трава, Житиште, Голубац, Кнић, Трстеник, Шид, Власотинце, Бачка Топола, Сечањ, Прокупље, Нова Варош и Ириг.

„Ово је први пут да држава конкретним мерама помаже општинама за бољу демографску будућност. Након тога требало би да следе измене закона који би требало да стимулишу јединице локалне самоуправе да се баве овим питањима, да се млади људи одлучују да се воле више за Србију да имају више деце“, рекла је Ђукић Дејановић након потписивања уговора.

Критеријуми за добијање средстава били су да општина има програм „боље демографске будућности“ и свака од њих морала је да издвоји најмање 15 одсто средстава из свог буџета за популациону политику.

Осим тога, критеријуми су били демографшки индикатори, развијеност општине, квалитет самог пројекта, његова одрживост и ефекти.

Иначе, општина Блаце већ неколико година из свог буџета издваја велика средства за подстицај рађања.

obavestenje

 dani sljive 2017 baner

lokalni izbori 2016

planovi urb

radna zona 1

radna zona 2

objedinjena

ozakonjenje1

sl evidencije