854.000 динара за 13 омладинских пројеката

У среду 24. септембра у 12 часова одржана је свечана церемонија потписивања уговора између Дивац Фондације и представника пројеката а додељивани су и симболични чекови са назнаком износа за сваки пројекат.

3

Церемонија је била отворена за јавност уз присуство медија и на њој се поред учесника и чланова локалног одбора Дивац присуствовали и представници Општине Блаце и Фондације Ана и Владе Дивац. Присутнима се обратио и председник Скупштине Општине Блаце г-дин Златко Димитријевић, који је поздравио све присутне и пожелео им успех у даљем раду.
Дивац омладински фондови отворили су у Блацу конкурс за пријаву пројеката за добијање малих грантова (од 40.000 до 80.000 РСД) 15. јуна са планираним затварањем 31. августа. Због останка средстава у буџету, конкурс је продужен до 19. септембра у поноћ.
Циљ пројекта био је повећати учешће младих у процесима локалног развоја кроз доделу бесповратних новчаних средстава пројектима које покрећу и воде млади. Пројектом руководи локални одбор ДОФ-а сачињен од 10 чланова са територије општине изабраних на јавном конкурсу и едукованих да воде програм.

На конкурс се до 19. септембра пријавило 16 група младих. 14 пројеката је прошло техничку селекцију (уз предложене модификације), где се водило рачуна да буду испоштовани следећи услови аплицирања:
- да се реализују на територији општине и имају за циљ побољшање живота младих у најразличитијим областима: културе, спорта, здравља, безбедности, запошљавања, образовања, активизма и волонтеризма,
- да су оригинални, занимљиви и корисни и подстичу друге младе да се укључе и буду активни чланови средине у којој живе,
- да одговарају на локалне потребе и имају широк утицај на заједницу, посебно у руралним  срединама,
- да ће млади обезбедити писану подршку из заједнице, од појединаца и компанија, у услугама, роби и/или финансијским средствима која мора износити најмање 50% од укупне вредности траженог износа од Дивац омладинског фонда.     

Од 14 пројеката који су прошли техничку селекцију, гласањем чланова одбора одређено је 13 који ће бити реализовано (у складу са буџетом) и то:
1. Спортски баскет терен - Mесна заједница Придворица, група грађана Млади за село
2. Упали светло - Млади Чунгуле
3. Травнати терен – ФК Јастребац Блаце
4. Кроз објектив младих Блаца - Млади уметници
5. Живот је авантура, усуди се – Змај
6. Међухана-теретана - Гурај причу
7. Мале игре великих мајстора - Сибница бојс
8. Уређење интернет парка Блаце -  Млади ентузијасти Блаце
9. Играј баскет и буди срећан - Храбри витез
10. Пас је човеков најбољи пријатељ - Кинолошко друштво Блаце
11. Омладински магазин „Мисли својом главом – МСГ“ - Удружење грађана Омладинска иницијатива Блаце
12. Скочи више - види даље  - Јастреб
13. Устани из фотеље  - Млади лавови

Средства за реализацију пројеката обезбедили су фондација Ана и Владе Дивац и Општина Блаце. Дивац омладински фондови спроводе се у још 8 општина у Србији а оснивање овог фонда у Блацу резултат је активне политике према младима и успешност у раду Канцеларије за младе.

2

  Baner generički

tabla

7731927 kampanjat
baner razvoj
izbori2020

planovi urb

radna zona 1

radna zona 2

objedinjena

ozakonjenje1

sl evidencije

zastita podataka

 

pos.jpg