Почиње са радом пилот постројење за пречишћавање воде за пиће

Од понедељка 13. октобра на акумулацији „Придворица“ почиње са радом пилот постројење за пречишћавање воде за пиће. Ово постројење вршиће испитивање и упоредне анализе воде из блачког водовода и постројења које ће бити инсталирано. Испитивања ће се интерно обављати свакога дана, а седмично ће их вршити и Завод за јавно здравље из Ниша.

bscap0000

Постројење ће у Придворици експериментално радити три месеца, а очекује се да резултат буде бољи квалитет воде из блачког водовода, смањена мутноћа и уклањање тешких метала, који су се раније појављивали у овом периоду године.

Иначе, тромесечни рад постројења је поклон предузећа Водоинжењеринг из Чачка и директора ове фирме г-дина Србољуба Ђурића, Топличанина пореклом, рођеног у селу Алабана а који годинама живи и успешно ради у Чачку.

„Почетак реализације пројекта уследио је само неколико недеља након „Дана шљиве“ у Блацу, када су са г-дином Ђурићем започети разговори о овом пилот постројењу. Очекујемо да буду детектовани сви проблеми у водоснабдевању и квалитету воде коју наши грађани користе, како би присупили њиховом решавању. Сем тога, Општина Блаце нуди могућност свим заинтересованим појединцима или институцијама да се укључе у активности овог пројекта, који им нуди идеалну прилику да прате рад постројења и прикупљају резултате пречишћавања пијаће воде, који могу послужити за израду семинарских, дипломских или мастер радова (пре свега студентима Технолошког, Хемијског, Биолошког или Грађевинског факултета). Већ су упућени позиви за сарадњу Средњој школи и Високој пословној школи у Блацу, а и свима осталима Општина ће изаћи у сусрет“ – изјавио је Златко Димитријевић, председник Скупштине Општине Блаце.

bscap0007

Према речима Зорана Митровића, директора ЈКП „Блаце“ „¾ становника наше општине користи воду из градског водовода, чији је квалитет на граници исправности, обзиром на застарелост постројења у Придворици, неадекватну заштиту акумулације, неповољне временске прилике и друге чиниоце. Оптимисти смо да ће пилот постројење дати позитивне резултате и смернице за коначну одлуку о најбољем решењу за реконструкцију постојећег постројења.“

  Baner generički

tabla

7731927 kampanjat
baner razvoj
izbori2020

planovi urb

radna zona 1

radna zona 2

objedinjena

ozakonjenje1

sl evidencije

zastita podataka

 

pos.jpg